Kezdőlap » Aktuális » Hírek »

Igazából ÉLET, és ESÉLY!

2019. november 10.

Pazar egész napos rendezvény keretében ünnepelte az Élet-Esély Autistákat Segítő Egyesület fennállásának 20. évfordulóját, melynek a Művelődési Ház adott méltó helyszínt.

A délelőtt programja „A fogyatékosság civil szemmel” szakmai kerekasztal beszélgetéssel volt. Dr. Biró Károly polgármester köszöntője, és Schmidt Ferencné elnök asszony bevezetője után az alapítók emlékeztek az alakulás okaira, körülményeire, beszéltek a kezdeti nehézségekről, és az azóta elért kisebb kudarcokról, és nagy sikerekről.

Talán sokak számára sejthető, hogy nincs akkora szociális háló, ami védené a sérült embereket, és családjaikat! Tehát csakis saját erő, összefogás, megtakarított pénz, és jó adag szerencse, ami eredményeképpen 20 évvel ezelőtt néhány elszánt szülő rátalált Kozármislenyben egy alkalmas családi házra, mely biztonságos helyet később pedig otthont adott autizmussal, és egyéb értelmi fogyatékossággal élő gyermekeik számára.

Ez a hely egy fészek, mely az évek során elválaszthatatlan része, sőt különleges értéke lett a városnak. Az otthon vezetője, Hamvas Éva elhivatottságának köszönhetően jó kapcsolatot alakítottak ki a többi civil szervezettel, szoros együttműködést a Tarcsay Gyöngyvér vezette Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesülettel. Az otthon lakóinak jelenléte a város rendezvényein természetes, és elfogadott dolog. Ugyanúgy, mint a társzervezetekkel ápolt jó kapcsolat, melyről Kővári Edit az AOSZ elnöke, és Bali Boglárka a Baranya Megyei ÉFOÉSZ elnöke beszélt. Az együttműködés örömét láthattuk a minden éveben önkéntes munkát vállaló Magyar Telecom képviselőjeként megjelent Szomolányi Katalin és csapata arcán is, mikor a Fészek otthonban végzett legutóbbi közös kerítésfestést emlegették. Az esemény felidézése, az otthon béli hétköznapok, és még sok kedves téma, melyről Dékány Norbert, és Horváth Szabolcs az otthon két fiatalja mesélt az érdeklődőknek.

A délelőtt fényét semmi mi sem emelte volna jobban, mint az Otthon lakóinak meglepetés műsora. Schrämpf Mária a kiváló zenepedagógus vezetésével felemelően megható, és parádés énekszámokat adtak elő hangszeres kisérettel, kitörő lelkesedéssel, jókedvvel, és persze hatalmas sikerrel.

A valamelyest komolyabb hangvételű délelőtt után az este az ünneplésé volt. Születésnapi vacsorára hívtuk az Egyesület életében szerepet játszó embereket. A több mint 100 főt befogadó terem asztalaihoz a közelmúltban már többször is remek ételeivel bizonyitó Kosztolányi Zoltán séf, és csapata várta a vendégeket. Az este műsorában újra szerepet kaptak az Otthon fiataljai, és a Tornádó táncsport egyesület kiváló táncosai. A vacsora felszolgálása után Stevie Wonder Happy Birthday dalára érkezett, csodálatos csokoládés málnás képében a tűzijátékkal, gyertyákkal ékesített hatalmas szülinapi torta. Szinte fiesta hangulatban köszöntötte mindenki az ünnepelteket.

A desszert után az est másik fontos eseménye következett, a tombolasorsolás. Több tucat helyi és környékbeli vállalkozó mozdult meg, és ajánlott fel tombola tárgyakat, hallva a nemes célt, a Lakóotthon szigetelésének rendbetételét.

A legtöbb céget az est során be is mutattunk kivetítőn, de néhány magánszemély és vállalkozó nem került fel a montázsra. Ezért itt szeretném megemlíteni a Zöldség-Gyümölcs Szigetet akik évek óta napi szinten látják el a Fészek Lakóotthont friss idény áruval. Nekik külön köszönet a régóta ápolt jó kapcsolatért, s az elegáns felajánlásukért.

 A sorsolás kedvezett néhány szerencsés kezű vásárlónak, de ha nyereménnyel nem is, vélhetően mindenki, jókedvűen, s tán azzal az érzéssel távozott az estről, hogy csak ez a jó képes kifordítani sarkaiból a világot!

Marosi Éva, projekt koordinátor