Kezdőlap » Aktuális » Hírek »

Autizmus világnapja 2020

2020. július 20.

A világméretű korona vírus járvány az Autizmus világnapjának megünneplésére tervezett nagyszabású programjainkat törölte. A kijárási korlátozás ellehetetlenített minden társas kapcsolatot, minden rendezvényt.

Projektünk kiemelt célcsoportját, az idősebb korosztályt, akik egyik jelentős kisközösségünket is alkotják, bezárkózásra kényszeritett. Ugyanúgy, mint egyesületünk fenntartásában álló autista fiatalok bentlakásos intézményét is, ami kiemelten veszélyeztetett, védendő csoportnak minősült.

Az ő érdekükben hozott intézkedések miatt idén csak a Lakóotthon zárt udvara lehetett a helyi Világnapi ünneplés színtere.

2020. április 2-án délután a Lakóotthon füves udvarán 100 darab saját készítésű kék papírvirágot tűztünk a földbe, így borítva kékbe a környezetünket. A Városháza előtti térre tervezett flashmobra a Tolcsvay együttes „Csak egy kék színű virág” című dalát, melyet Szabóné Schrämpf Mária tanított be, most itt énekeltük el. Néhány lakó Dékány Norbert, Licz Anikó, Horváth Szabolcs, a Kozármisleny TV-nek adott riportban beszélt arról, hogy Kozármisleny város lakóközössége szereti, és elfogadja őket, sok közös programon vesznek rész és nagyon szeretnek itt élni.

Ezután Hamvas Éva az intézmény vezetője értékelte az eddigi időszakot, beszélt a kialakult helyzet okozta nehézségekről, veszteségekről, a bizonytalan jövő lehetőségeiről.

Az Otthon lakói és segítőinek e rövidke ünnepi programjáról kis video is készült: