Kezdőlap » Aktuális » Hírek »

10 élményteli napközis nap!

2019. augusztus 19.

Immár második alkalommal került megrendezésre az Élet-esély Egyesület EFOP-1.3.5-16-2016-00268 „KÖSZ” pályázata és a Kozármislenyi Művelődési Ház összefogásával meghirdetett nyári tábor július 29.-e augusztus 9.-e között.

A programsorozat egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hisz majd 50 gyermeket (átlag 40-es létszám) fogadtunk naponta. Jellemzően kisiskolásokból, de 4-14évesig, több korosztályból tevődött össze a „csapat”.
A jelentkezés (szervezés) során, a „KÖSZ” projekt szellemiségét szem előtt tartva, különösen nagy hangsúlyt fektetünk az esélyegyenlőségre. Ahogy már tavaly is, a helyi Család segítő Szolgálat tanácsát kikérve néhány szociálisan hátrányos helyzetben levő család gyermekeit is meghívtunk erre a 10 napra.

Fő célunk az volt, hogy napról napra olyan programokat nyújtsuk, melyek élményt és értéket is adnak a gyermekek számára. Köszönhetően Baka Sára a Művelődési Ház igazgatónő ötleteinek, több különlegeséget tartogatott ez a tábor. Minden napnak megvolt a maga fő programja, de semmi sem volt kötelező! Szakmai vezetést Valentinyi Veronika a Kenderzsupp Egyesület vezetője vállalta, akinek a foglalkozásai mindig sok gyermeket vonzottak. A két során volt pólófestés, gyöngyfűzés kitűzőnek, körmön fonás, szélcsengő készítés, mind hasznos és egyedi dolgokat eredményeztek. Aki kertészkedni szeretett volna, az fűszernövényeket ültethetett, és nevelhetett. 2 alkalommal egy állatorvosnő, és asszisztense tartott előadást a felelős kisállat tartásról, melyet követően a gyerekek közelről kevésbe ismert madarakat, gyíkokat simogathattak. A nagyobbak pasztellkrétával készített rajzokból „papír színházat” állítottak össze. Pénteken Török Eszter vezetésével „kis pékműhelyben” pogácsákat, kifliket süthettek apró szorgos kezek.
A tábor helyszínéül a művelődési Ház területe, annak minden helyisége, és a csodálatos, árnyas fákkal körülvett parkja szolgált, amely igazán ideális hely a játékra a forró nyári napokon. Ügyes kreatív önkéntesek, és festeni szerető gyerekek az itt álló egyhangúan szürke konténer blokkot élénk színekkel, ábrákkal színezték újra.

A programok során mindvégig a jókedv, a vidámság volt jellemző. Az önfeledt szórakozás, a kötetlen beszélgetések, az érdekes programok biztosították a kellemes kikapcsolódást a gyermekek számára.

A főétkezésről idén Kosztolányi Zoltán mesterszakács gondoskodott, aki nem csak gyerekek véleményét, de segítségüket is kérte az ételek elkészítéséhez. Akit érdekelt a konyha világa, kis csoporttokba beosztva segédkezhettek a séfnek. Az uzsonnákat pedig a Nyugdíjasok Egymásért Egyesület hölgytagjai önkéntes felajánlásainak köszönhettük. Egymás között felosztva vállalták, hogy sütnek a gyerekek számára palacsintát, muffint, hoznak jégkrémet. Elmondhattuk, hogy a felszolgált ételek még a válogatósabb gyermekek körében is osztatlan sikereket arattak. Mindennap gyümölcsöt, almát, barackot, és mézédes görögdinnyét is kínáltunk a táborozóknak. A nap végén senki sem ment haza éhesen!

A táborozás utolsó napján rögtönzött közvélemény kutatás eredményeként megállapíthattuk, hogy a legtöbb gyereknek „minden tetszett”, és jövőre is szeretnének jönni!

Vajon kell ennél nagyobb elismerés a tábor szervezőinek, dolgozóinak?
KÖSZ-önjük mindenkinek, remek csapat szolgálta a gyerekek jólétét!

Marosi Éva
Élet-esély Egyesület
Projekt koordinátor